BNN mag Verlinde-tapes niet gebruiken

TopHits10Creative Commons License photo credit: cassettes

BNN mag de de geluisdopnamen van Albert Verlinde niet uitzenden.

Dat heeft de rechter vrijdagmiddag in een kort geding bepaald.

De rechtbank in Amsterdam oordeelde dat de omroep een dwangsom van 25.000 euro moet betalen als de geluidsopnamen toch worden gebruikt.

Kosten
BNN draait tevens op voor de kosten van het kort geding. De gewraakte tapes hoeven echter niet aan Verlinde te worden overgedragen, zoals de presentator ook had geëist.

Gouden oor
De opnamen werden gemaakt met het Gouden Oor dat Sophie Hilbrand en Filemon Wesselink afgelopen vrijdag aan de showbizzdeskundige overhandigden. Deze nepprijs bestond uit een goudgespoten oor op een bokaal waarin een afluisterapparaatje was gezet.

Werkkamer
Verlinde zette het ‘afluisteroor’ na ontvangst thuis in zijn werkkamer neer. Door in te bellen op het apparaat konden de presentatoren hem vervolgens bespioneren. Hoe lang zij dit hebben gedaan, is niet bekend. Schattingen lopen uiteen van een paar minuten tot vijf uur.

Kort geding
Delen van de Verlinde-tapes zouden vrijdagavond in het BNN-programma VOC te horen zijn. Woensdag werd de presentator hiervan op de hoogte gesteld. Samen met zijn man Onno Hoes spande hij vervolgens een kort geding aan.

Moelijke dagen
In een reactie verklaart Verlinde dat hij een paar moeilijke dagen achter de rug heeft. ‘Dit was geen practical joke meer, dit ging te ver. We zijn de enigen die in huis zijn afgeluisterd door programmamakers.’

Ingebroken
Ook geeft de presentator aan blij te zijn met het vonnis. ‘(…) Mensen mogen niet worden afgeluisterd. Dat mag alleen gebeuren door de AIVD.’  Dat het bij hem wel is gebeurd, en op een dergelijke manier, kan hij dan ook moeilijk verkroppen. ‘Het voelde net alsof er was ingebroken.’

Geslaagde actie
BNN zegt geen spijt te hebben van de hele geschiedenis. Ondanks het vonnis spreekt de omroep zelfs nog steeds van een ‘geslaagde actie’. De grenzen van wat op dit gebied toelaatbaar is zijn nu gesteld, aldus adjunct-directeur Marc Adriani.

Het afluisteren zou mede bedacht zijn als reactie op een bericht dat RTL Boulevard wilde maken over een hoogzwangere Sophie Hilbrand die een coffeeshop verliet. Volgens de omroep zou de presentatrice daar voor tv-opnames zijn geweest en niet om privé-redenen.

De uitzending van VOC staat (nog steeds) gepland om 21.15 uur op Nederland 3.

Lees ook:Verlinde-tapes toch door BNN uitgezonden
Lees ook:Afgeluisterde Albert Verlinde doet aangifte tegen BNN
Lees ook:Filemon Wesselink wordt vader!
Lees ook:‘Paul de Leeuw razend op Albert Verlinde’
Lees ook:Peter van der Vorst ligt wakker van Albert Verlinde

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>