Belastingbetaler betaalt kosten Jackson-herdenking

Staples CenterCreative Commons License photo credit: JoshMcConnell

Bijna 2,8 miljoen euro kost de herdenkingsbijeenkomst van Michael Jackson.

Concertpromotor AEG Live en de Jackson-familie betalen hiervan geen cent.

Alle kosten komen op rekening van het al bijna failliete Los Angeles.

Zoals eerder gemeld heeft de Amerikaanse stad een flinke knauw gekregen door de economische crisis. Het zou zelfs zo slecht gaan met LA, dat overheidsambtenaren regelmatig geen salaris krijgen uitbetaald.

Icoon
Geen goed moment dus, om een dure herdenking te houden. Toch kun je niet anders dan vereerd zijn als een dergelijke bijeenkomst voor een icoon als Michael Jackson in jouw stad wordt gehouden. Maar het hoeft geen betoog dat zoiets erg in de papieren loopt.

Kostenpost
Het doorgaans goed ingelichte TMZ schrijft dinsdag dat de bijeenkomst een bedrag van 2.8 miljoen euro kost. Dit is nog steeds laag, als je bedenkt wat daarvan wordt betaald:

- Ongeveer 1400 politieagenten om de menigte in toom te houden
- Extra medewerkers voor de transportdiensten om het publiek naar de locatie te brengen
- Overheidsambtenaren die de wegafzettingen bewaken
- Schoonmaakpersoneel om de omgeving netjes te houden en na afloop op te ruimen
- Brandweermannen en calamiteitendiensten

Sponsors
In de hoop op enige financiële tegemoetkoming vroeg de organisatie tijdens de persconferentie afgelopen zondag al of eventuele sponsors zich wilden melden. Zo ver bekend is dat niet gebeurd.

Profijt
Ook AEG Live, de concertpromotor van Michael Jackson, en diens familie zijn gevraagd aan het gebeuren mee te betalen. Zij weigeren echter om ook maar één cent af te staan.

En dat terwijl beide partijen veel economisch profijt bij de herdenking hebben. Denk alleen maar aan de wereldwijde gratis publiciteit die de gebeurtenis trekt, of de extra verkoop van Jackson-merchandising.

Familie
Nu kan je zeggen dat het niet gepast is om Michael Jacksons familie om geld te vragen. Met het verlies van een dierbare gaan zij al door een zware periode heen. Het is alleen maar mooi dat ze naast hun eigen private bijeenkomst er ook nog een voor de fans willen organiseren.

Daar is iets voor te zeggen. Weinigen zullen echter weten dat de familie in eerste instantie geld voor de herdenkingstickets wilde vragen. En dat ze nu wel 17.500 mensen gratis laat komen, maar dat ze zelf over nog 9.000 tickets voor hun eigen gasten beschikken. De Jacksons hebben dus zelf ook baat bij een goed verloop van de herdenking.

Donatie
Het stadsbestuur van Los Angeles kijkt nu of het mogelijk is de kosten van de bijeenkomst op nationale overheidfondsen te verhalen. Het is dus uiteindelijk de Amerikaanse belastingebetaler die hiervoor opdraait. Ook heeft Antonio Villaraigosa, de burgemeester van de stad, de fans die op het spektakel afkomen opgeroepen een donatie te doen.

Lees ook:Kaarten Michael Jacksons herdenking verloot
Lees ook:Jacksons herdenking te duur voor Los Angeles
Lees ook:Jackson in Hollywood Hills begraven; programma herdenking bekend
Lees ook:Paris Jacksons speech over haar vader (video)
Lees ook:Michael Jacksons kist toch bij herdenkinsgdienst

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>