Ex politie agent Christopher Dorner onder vuur in Big Bear

Er is een onwaarschijnlijke klopjacht geopend op voormalig politie agent Christopher Dorner. Misschien nog onbekend in Nederland, maar in Amerika sinds een week een celebrity. Ik vind het een bizar verhaal en eerlijk gezegd heb ik er moeite mee om de politie van Los Angeles op hun blauwe ogen te geloven.

LAPD houdt niet van klikkers
Wat is het verhaal? Christopher Dorner werd in 2008 – 2009 ontslagen bij de politie van Los Angeles. Volgens de politie, omdat hij ten onrechte collega’s zou hebben beschuldigd van ongeoorloofd geweld tegen gevangenen. Ook zou hij zijn opgestaan tegen het alom gebruikte woord “Nigger” door collega’s. Eenmaal heeft hij tijdens een oefening een collega bij de keel gegrepen toen die  agent verkondigde dat hij zelf wel zou bepalen of – en wanneer – hij het “N” woord zou gebruiken. Dit laatste incident was voldoende voor het politiekorps om Christopher Dorner op een zijlijn te zetten en in 2009 werd hij ontslagen.

Wraak
Waren het leugens, zoals de LAPD nu zegt? Gebruiken politieagenten in LA het N woord niet? Gebruikt de LAPD geen ongeoorloofd geweld tegen arrestanten? Het is moeilijk te geloven dat het niet gebeurt. Ik heb werkelijk geen idee wat er gebeurd is tussen 2009 en 2013, maar vorige week zondag heeft Chris Dorner in Irvine twee personen neergeschoten. Het betrof de dochter van een commandant die een grote rol heeft gespeeld bij het ontslag van Donner, Monica Quan en haar verloofde. Een paar dagen voor de schietpartij heeft Dorner een manifest uitgebracht, waarin hij duidelijk stelt dat hij wraak wil nemen op alle politieagenten van het politiekorps in Los Angeles. Hun familie zou evenmin gespaard blijven als ze zich op zijn pad zouden begeven. Hij zou pas stoppen met geweld tegen de LAPD als de politie alle leugens die ze over hem heeft verspreid terugneemt.

Klopjacht
Op de vlucht voor de politie afgelopen zondag, schoot Christopher Dorner een agent dood en verwondde er nog twee. Hierop ontstond de grootste klopjacht op Amerikaans grondgebied afgelopen week en die strekte zich uit tot in Mexico. Er werd een beloning van 1 miljoen dollar uitgeloofd voor tips over het verblijf van de losgeslagen agent. Meer dan 1000 agenten werden vrijgemaakt met maar één doel: het oppakken (afschieten?) van Christopher Dorner. In de jacht op Dorner schoot de politie van LA op een auto, in de verwachting dat Christopher Dorner zich in de auto bevond. Een 71 jarige grootmoeder vond hierbij de dood, de 47 jarige dochter van de vrouw werd gewond.

LAPD voelt zich bedreigd
Voelt de politie van LA zich echt zó bedreigd door een enkele man, dat ze het nodig vinden om maar als een idioot te gaan schieten op alles wat een kleurtje heeft? Hoewel de acties van Christopher Dorner lijken op die van een wanhopige man, die geen enkele andere uitweg meer ziet dan geweld, en ze op geen enkele manier goed te praten zijn (wat heeft de dochter van een commandant hem in vredesnaam gedaan?), ik kan me zo voorstellen dat de man het idee heeft dat hij ertoe gedreven is. Geen weldenkend mens zou ooit verwachten dat dit soort acties leiden tot een openbare schuldbekentenis van de politie. Dus er is ergens tussen 2009 en 2013 een draadje doorgebrand bij hem. Maar de acties van de politie verdienen ook geen schoonheidsprijs en bevestigen de incompetentie van de LAPD ….een 71-jarige oma neerschieten!

Big Bear
Ondanks het inzetten van groot materieel en – volgens geruchten – zelfs drones, lukte het de politie niet om een spoor te vinden van de agent. Zijn uitgebrande auto werd weliswaar gevonden in Big Bear, een afgelegen en dunbevolkt skigebied in Californie, maar van de agent geen spoor. Reden voor de politie om de zoektocht te centreren rond dat gebied. Vanavond lijkt het erop dat Chris Dorner in een hoek gedreven is in een blokhut in Big Bear. De hut is omsingeld door politieagenten en in de omgeving zijn rookbommen te zien. Een sheriff is doodgeschoten en een sheriff is gewond. Maar wat er werkelijk aan de hand is, hoor je niet.

Leeft Chris Dorner nog?
Voorlopig zijn we afhankelijk van de verschillende nieuwszenders die in helicopters boven het gebied hangen en op die beelden is niet veel te zien. Natuurlijk kunnen we naar het gegis van de reporters luisteren, maar die weten nog niets en de scenario’s gaan alle kanten op, afhankelijk naar welke zender je luistert. Hij zou een stel gegijzeld hebben, hij zou al ontsnapt zijn uit het gebied, hij is al dood.

Held of psychopaat?
Online zijn de meningen verdeeld over de op hol geslagen agent: voor de een is het een held, die op durft te staan tegen alles wat mis is binnen het politiekorps van Los Angeles. Volgens anderen is hij een psychopaat, die maar beter zo snel mogelijk gestopt kan worden. Het liefst zonder rechtszaak en bij voorkeur door een politiekogel. En ik? Ik heb er moeite mee om te geloven dat de LAPD geen enkele schuld heeft aan het op hol slaan van deze man. Rechtvaardigt dit zijn acties? Nee natuurlijk….. maar zijn acties rechtvaardigen ook niet zo’n enorme klopjacht, waarbij de kans op nóg meer onschuldige slachtoffers groter wordt. Dit verhaal kent alleen maar verliezers!

Blokhut Dorner Big Bear staat in brand
Op dit moment ziet het ernaar uit dat de blokhut waarin Christopher Dorner zich zou hebben verschanst, in brand staat. Er komen grote vlammen en rook uit de cabine. Onduidelijk is nog of dit is veroorzaakt door gasgranaten die naar binnen zijn gegooid of dat de brand is aangestoken door degene in de cabine.

[Update woensdag 10:00 uur:] Inmiddels meldt de Daily Mail dat een verkoold lichaam in de afgebrande blokhut is gevonden. Het zou gaan om het lichaam van Christopher Dorner.

Meekijken kan live  bij LATimes of bij CNN:

Lees ook:Do zaterdag in Glazen Huis tegen huiselijk geweld
Lees ook:Sons of Anarchy acteur Johnny Lewis dood na vermoorden 81 jarige
Lees ook:Paparazzi knallen op elkaar bij achtervolging Justin Bieber
Lees ook:Raadsels rond Sage Stallone’s dood worden groter
Lees ook:McSteamy’s seksfilm hot bij de politie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>