Maurice zoomt in! (celebs in close-up)

25 Jaar Lady Gaga?
Wie op Google “Lady Gaga” als zoekgegeven intoets, komt op het wereldwijde web ruim 17.000.000 zoekresultaten tegen. Om stijl van achterover te slaan. En dat deed Lady Gaga zelf dan ook in januari dit jaar, kort voor haar geplande optreden op Indiana’s Perdue University. Hoewel het verhaal ging, dat zij als gevolg van uitputting en uitdroging was ingestort en voorlopig rust moest houden, schoof zij enkele uren later gewoon weer aan in de talkshow van Oprah Winfrey. Daar gaf ze een sensationeel optreden en een openhartig interview en maakte bekend de inkomsten van haar concert op 24 januari 2010 in New York te doneren aan de hulpverlening aan slachtoffers in Haïti. Hoppa!

Mij bekroop al snel het gevoel dat het ook hierbij om een door Lady Gaga zelf gecreëerd media-moment ging. Het recente verleden heeft tenslotte uitgewezen dat ze er niet vies van is om de boel zo af en toe flink op te ruien. Bijvoorbeeld toen ze tijdens haar optreden in Paradiso Amsterdam in juni 2009 het publiek toeriep “hey Amsterdam, you make my nipples hard”. En toen september vorig jaar het gerucht over haar geslacht de ronde deed, naar aanleiding van een concertvideo op YouTube, wakkerde Lady Gaga het vuurtje flink aan door op haar site te stellen dat ze hermafrodiet is, maar zich overwegend vrouw voelt. Kort daarna maakte ze in een Australische radioshow echter bekend dat het hele verhaal onzin was. In november tenslotte bezocht ze in Londen een restaurant in een nihilistische outfit, bestaande uit bh en string onder een doorzichtige kanten jurk. En hoewel ze deed alsof ze geen paparazzi had verwacht liet ze zonder veel problemen haar nagenoeg naakte achterkant fotograferen.

Ik beschouw eigenlijk ook de hele lancering van Lady Gaga als een bewust gekozen strategie. Daarbij veroverde ze eerst de charts met haar hits “Just Dance” en “Paparazzi” en etaleerde zichzelf daarmee als zoveelste nieuwe hype. Vervolgens gaf ze tijdens optredens bij Paul de Leeuw en op BBC Radio blijk van een ongekend muzikaal talent waarmee ze het stigma van eendagsvlieg hardhandig de nek omdraaide. In een interview met Paris Hilton gaf Gaga aan een obsessie met fame te hebben wat ze dan ook waarmaakt in al haar shows, optredens en media uitingen.

Ik zelf heb werkelijk niets tegen het stijlicoon Gaga en kan ook geenszins ontkennen dat ze een waar muzikaal talent is. Dat blijkt overigens ook wel uit het feit dat ze al op vierjarige leeftijd piano leerde spelen, op haar dertiende al optrad in clubs en op haar twintigste werd aangenomen bij Interscope Records, waar ze onder andere nummers schreef voor de Pussycat Dolls en Britney Spears. Geen burgerlijk scenario lijkt mij. Voor haar debuutplaat “The Fame” schreef ze alle muziek en teksten zelf en bespeelde daarnaast een groot aantal instrumenten. Nadat ze pas in april 2008 bekendheid kreeg door haar optreden tijdens de Miss Universe verkiezing, heeft ze bewezen meer te zijn dan het zoveelste product van de Amerikaanse hitmachine marketing. Ze is simpelweg niet meer weg te denken uit de hedendaagse popscene. Pas 23 jaar heeft Stefani Joanne Angelina Germanotta nog een heel leven als celeb voor de boeg.

Toch kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat Gaga met haar razend snel groeiende populariteit ook direct haar eigen teloorgang in gang heeft gezet, want is zij in staat haar ambities waar te maken? Naar aanleiding van geruchten dat Gaga de Pussycat Dolls zou vergezellen tijdens hun Europese tournee reageerde zij door te verklaren: “het past niet bij mij. Ik wil geen eendagsvlieg zijn, maar de volgende 25 jaar het middelpunt van de popmuziek worden.” Daarmee legt ze de lat voor zichzelf wel erg hoog. En hoewel ze tot nu toe heeft bewezen ambities aan te kunnen zie ik haar deze artistieke gig geen 25 jaar volhouden. Laten we hopen dat ik het mis heb.

Maurice Hengeveld

Over Maurice:

Maurice Hengeveld is geboren en woonachtig in Utrecht. Hij werkte geruime tijd in de commerciële verkoop als Account Adviseur bij een grote verzekeraar. Tevens was hij daar jarenlang schrijvend redactielid en cartoonist voor het personeelsmagazine en schreef artikelen zowel als columns. Voor commerciële verkoopmagazines schreef hij teksten en tekende cartoons en lange tijd verzorgde hij een wekelijkse column op het voormalige babybox.nl. Je raadt het al, Maurice is vader en wel van twee dochters. Momenteel oriënteert hij zich op een bestaan als freelance copywriter en werkt daarbij voor zeer uiteenlopende opdrachtgevers. Last but not least is hij schrijvend redactielid en cartoonist voor het ledenmagzine van GroenLinks Utrecht. Op Celeb.blog.nl schrijft Maurice columns waarin hij als kritische observator de wereld van celebrities op de hak neemt. Lees hier alle columns van Maurice voor Celeb.blog.nl.

Lees ook:Maurice zoomt in! (celebs in close-up)
Lees ook:Maurice zoomt in! (celebs in close-up)
Lees ook:Maurice zoomt in! (celebs in close-up)
Lees ook:Maurice zoomt in! (celebs in close-up)
Lees ook:Lady Gaga is back

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>